Neposlušnost apoštolů?

 

  Naprostá většina křesťanských církví křtí "ve jménu (nebo "ve jméno") Otce, Syna a Ducha Svatého". Při projití všech zmínek o křtech, které jsou zapsány v Bibli, však zjišťujeme, že tak apoštolové nikdy nekřtili!! Všechny křty, uskutečněné po odchodu Božího Syna do nebe, jsou v Bibli spojovány výhradně s osobou Božího Syna a Jeho jménem. Ani jednou jedinkrát se jménem Boha Otce a ani jednou se jménem Ducha Svatého!

Projít všechny biblické zmínky o křtech je otázkou pouhých pár minut. Na konci tohoto článku uvádím odkazy, kde si je lze všechny snadno prohlédnout.

 Bible v nich používá např. tyto výrazy:

  • každý z vás buď pokřtěn ve jménu Jehošuy Krista k odpuštění hříchů (Sk 2,38)
  • pokřtěni v Krista Jehošuu (Ř 6,3)
  • pokřtěni ve jméno Pána Jehošuy (Sk 19,5)
  • ve jménu Páně pokřtěni (Sk 10,48)

 Některé verše navíc odhalují i význam křtu a opět jej výhradně spojují s osobou Božího Syna, Jeho jménem, Jeho smrtí, nebo Jeho vzkříšením. Nacházíme v nich např. tyto formulace:

  • kolik nás bylo pokřtěno v Krista Jehošuu, byli jsme pokřtěni v jeho smrt (Ř 6,3)
  • spolu s ním jste pohřbeni v křtu, v němž jste s ním byli i vzkříšeni (Ko 2,12)
  • obmýt si své hříchy, odvolaje se na jeho (Jehošuovo) jméno (Sk 22,16)
  • kolik vás bylo pokřtěno pro Krista, oděli jste se Kristem (Ga 3,27)
  • křest, ne odstranění špíny... , nýbrž požadavek dobrého svědomí vůči Bohu, skrze opětovné vstání Jehošuy Krista (1.Pe 3,21)

 

Pod mocí Ducha Svatého

 Po vylití Ducha Svatého seslaného z nebe, v den svátku Letnic, bylo uskutečněno několik tisíc křtů výhradně ve jménu Božího Syna. Apoštol Petr, tehdy naplněn Svatým Duchem, přikázal: "...každý z vás buď pokřtěn ve jménu Jehošuy Krista..." Nevydal příkaz ke křtu ve jméno Otce, Syna a Ducha Svatého, ale pouze ve jménu Jehošuy Krista!

Sk 2,38: A Petr k nim děl: Dejte se na pokání a každý z vás buď pokřtěn ve jménu Jehošuy Krista k odpuštění hříchů, a dostanete dar Svatého Ducha;

 

 Podobná situace se opakovala, když byl Svatý Duch vylit na pohany. Apoštol Petr nařizuje pokřtít všechny shromážděné výhradně ve jménu Páně, a křest ve jméno Otce a Ducha Svatého opět vůbec nezmiňuje. 

Sk 10,48: I nařídil, by byli ve jménu Páně pokřtěni ...

 

Když apoštol Filip svědčil v Samaří a lidé byli následně křtěni je zapsáno, že byli "pokřtěni ve jméno Pána Jehošuy" (Sk 8,16)

Stejně i apoštol Pavel ve svých dopisech sborům spojuje křest vždy výhradně s osobou Božího Syna:

Ř 6,3: ...kolik nás bylo pokřtěno v Krista Jehošuu, byli jsme pokřtěni v jeho smrt ...

Ga 3,27: ano, kolik vás bylo pokřtěno pro Krista, oděli jste se Kristem ...

Ko 2,12: ... s ním pohřbeni v křtu, v němž jste s ním byli i vzkříšeni skrze víru ...

 

Závěr

   Každý, kdo si projde všechny zmínky o křtech zjistí, že Boží slovo ani jednou nezaznamenává, že by kdokoli z apoštolů křtil ve jménu Otce, Syna a Ducha Svatého. Služba apoštolů probíhala pod vedením Ducha Svatého a měla Boží schválení. Apoštol Pavel dokonce dostával pokyny přímo od Božího Syna (Ga 1,11-12)! Je tedy zcela jisté, že v otázce způsobu jak křtít, rozhodně nešlo o neposlušnost apoštolů. 

  Věřím, že pokud by apoštolové byli bývali příkaz, dnes zapsaný v Mt 28,19, od svého Pána opravdu dostali, zcela jistě by jej byli poslouchali a ve jméno ( nebo´ve jménu´) Otce, Syna a Ducha Svatého by VŽDY křtili! Bible nám však svědčí, že to tak neudělali ANI JEDNOU JEDINKRÁT!! 

  Všechny křty, zapsané v Písmu, byly provedeny výhradně ´ve jménu´, nebo ´ve jméno´, Božího Syna. Kdo chce porozumět tomuto rozporu má možnost se v modlitbách obracet přímo na našeho milosrdného nebeského Otce a prosit Jej o porozumění podle výzvy našeho Pána: "Proste a bude vám dáno. Hledejte a naleznete. Klepejte a bude vám otevřeno."(Lk 11,9).

Pozn.: V historii bylo mnoho pokusů zasáhnout do Božího Slova a změnit jej. V některých případech se to skutečně povedlo, dokud nebyl podvrh odhalen. Jedním z míst, o němž je to velmi známé, je 1.Jana 5,7-8  (Podrobněji viz příloha pod článkem). Další místa, v nichž bylo Boží Slovo napadeno a v některých rukopisech změněno, najdete ve videu a článku Libora Diviše "Boží Trojice a Bible."

 

Biblické verše zmiňující ´křest´ po odchodu Božího Syna do nebe: křest - 1.část; křest - 2.část; křest - 3.část 

Biblické verše zmiňující ´křest´ ke stažení ve formátu PDF: Použité biblické verše zmiňující křest.pdf (247609)

Celý článek lze stáhnout ve formátu PDF: Neposlušnost apoštolů.pdf (110710)

Varianty překladů 1.Jana 5,7-8 ke stažení: Různé varianty překladů 1.Jana 5_7-8.pdf (167995)